Goods
Leave a comment

Mood : Panna cotta

Panna cotta pochodzi z Piemontu. W oryginalnym przepisie znajduje się karmel, odmienny jest też kształt deseru, gdyż robiono go w kwadratowej lub prostokątnej formie.

Panna cotta – tradycyjny przepis z Piemontu (dla 4 osób)

Krem:
4 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 płatki rybiego kleju*
125 ml świeżego mleka 3,2%
1/2 litra śmietanki kremówki
1,5 łyżki cukru 1 laska wanilii

Karmel:
100 g cukru
2-3 łyżki wody
kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Jeśli używamy płatków rybiego kleju, namaczamy je w zimnej wodzie przez około 30 minut, a potem mocno odciskamy. Jeśli zaś żelatyny w proszku – namaczamy ją według instrukcji na opakowaniu. Mleko podgrzewamy na małym ogniu, uważając, by się nie zagotowało. Dodajemy klej lub żelatynę i rozpuszczamy. W drugim garnku (też na małym ogniu) doprowadzamy do wrzenia śmietankę z cukrem i przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko, wyjmujemy wanilię (uwaga! to jest moment, by dodać, jeśli chcemy, inne składniki, np. rum, marsalę, kawę itd.). Przygotowujemy karmel. Wsypujemy cukier do rondelka, wlewamy wodę i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier nabierze złotego koloru. Od razu zdejmujemy z ognia (trzeba bardzo uważać, by karmel nie stał się zbyt ciemny, bo będzie gorzki) i wlewamy do keksówki, tak aby pokrył ścianki formy. Gdy karmel ostygnie, wlewamy krem, studzimy i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem na chwilę wstawiamy formę do gorącej wody i wyjmujemy deser na półmisek.

 

All images courtesy of  bippitymag.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *